Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mintaj z sosem i kalafiorem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior
kostki z mintaja lub morszczuka 4 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
sól
SOS: masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
posiekany koperek lub szczypiorek 1 łyzka
jogurt naturalny 100 ml
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj z sosem i kalafiorem

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Kostkę bulionową rozkruszamy i rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Kostki rybne rozmrażamy. Gotujemy ok 10 minut w lekko osolonej wodzie z ziołami prowansalskimi. osączamy. Przygotowujemy sos: na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszając, robimy zasmażkę. Stopniowo podlewamy bulionem. Dodajemy śmietanę, jeszcze chwilę gotujemy. Wsypujemy koperek i mieszamy. Sosem polewamy rybę. Podajemy z kalafiorem i młodymi ziemniakami lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak