Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mintaj z duszonym bakłażanem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z mintaja 1 kg
bakłażan 1 sztuka
seler 1 sztuka
cebula 2 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
pomidory 4 sztuki
koncentrat 2 łyżki
ocet 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki
jajko 3 sztuki
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj z duszonym bakłażanem

Kroki postępowania

1
Kroimy w małą kostkę papryki.
Krok 1 - Mintaj z duszonym bakłażanem  foto
2
Kroimy w małą kostkę selera.
Krok 2 - Mintaj z duszonym bakłażanem  foto
3
W nieco większą kostkę kroimy bakłażan.
Krok 3 - Mintaj z duszonym bakłażanem  foto
4
Cebule kroimy w małe piórka. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i kroimy drobno.
Do rondla dodajemy 3 szklanki wody. Wrzucamy cebule, papryki oraz selera. Dusimy przez 20 minut. Następnie solimy, dodajemy pomidory, bakłażan oraz koncentrat. Dusimy kolejne 20 minut, na końcu pieprzymy. Dodajemy cukier, ocet i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Mintaj z duszonym bakłażanem  foto
5
Filety kroimy na małe kawałki. Jajka rozkłócamy. Każdy kawałek ryby oprószamy solą. Odstawiamy na 30 minut. Ryby moczymy w jajkach i panierujemy w bułce tartej. Następnie smażymy na złoto.
Krok 5 - Mintaj z duszonym bakłażanem  foto
6
Ryby odsączamy dokładnie na papierowym ręczniku. W głębokim naczyniu układamy naprzemiennie rybę oraz warzywa z sosem. Wstawiamy na lodówki na kilka godzin.
Krok 6 - Mintaj z duszonym bakłażanem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anula-d 10.04.2015 20:30
smacznie wygląda
mikrusiak 10.04.2015 20:22
robi wrażenie :)
justynkag 10.04.2015 20:07
Bardzo fajne danie
gosia1988 10.04.2015 19:55
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak