Mintaj w sosie słodko - kwaśnym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z mintaja

    1,5 kg
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • jajko

    2 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • cebula biała

    3 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • bulion

    150 ml
  • sos słodko-kwaśny

    700 g
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy na mniejszy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą. Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justi2401 25.09.2015 14:08
Uwielbiam rybkę w takiej wersji :)
GOSIA18 25.09.2015 13:21
Bardzo dobra rybka
VioletoweKucharzenie 25.09.2015 12:53
Uwielbiam ryby z sosami, a z tym w szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat