Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mintaj w sosie słodko - kwaśnym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z mintaja 1,5 kg
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
cebula biała 3 szt
papryka czerwona 1 szt
marchew 2 szt
bulion 150 ml
sos słodko-kwaśny 700 g
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj w sosie słodko - kwaśnym

Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy na mniejszy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą. Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 25.09.2015 14:08
Uwielbiam rybkę w takiej wersji :)
GOSIA18 25.09.2015 13:21
Bardzo dobra rybka
VioletoweKucharzenie 25.09.2015 12:53
Uwielbiam ryby z sosami, a z tym w szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak