Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mintaj w sezamowym cieście :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z mintaja 2 szt.
jajko 1 szt.
sok z cytryny 1 łyżka
masło 1 łyżka
sezam 6 łyżek
śmietana kremówka 1/4 szklanki
mąka 3-4 łyżki (ilość mąki zależy od wiel

Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj w sezamowym cieście :

Rybę posolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny .Zostawić na 15 minut . W tym czasie zrobić gęste ciasto naleśnikowe z jajka , śmietanki , mąki i szczypty soli .Dodać ziarno sezamowe .
Rybę osuszyć .
Na patelni rozgrzać oliwę ( sporo tak mniej więcej by było 1 cm na dnie ) .Gdy olej będzie gorący – maczać rybę w cieście tak by ją oblepiła i kłaść na patelni . Smażyć na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy .Gdy ryba jest już usmażona dodać na patelnię masło i poczekać aż się spieni . Przewrócić rybę jeszcze raz na drugą stronę na minutę . Zdjąć z patelni .Odsączyć z tłuszczu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa1 01.11.2011 21:58
super
Mariposas 01.11.2011 21:12
pyszne te rybki
lewin07 13.12.2010 21:15
super:)
banditka 06.10.2010 10:14
uwielbiam rybki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak