Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini-ptysie z nadzieniem czekoladowo - krówkowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 200 g
masa krówkowa 200 g
mąka pszenna 160 g
masło 120 g
śmietana 30% 250 ml
woda zimna 150 ml
mleko 50 ml
mió lipowy 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mini-ptysie z nadzieniem czekoladowo - krówkowym

W rondelku zagotować wodę z dodatkiem masła. Na gotującą wodę wsypać przesianą mąkę pszenną. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wystudzoną masę utrzeć z jajami.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotowanym ciastem napełnić szprycę lub rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką. Wyciskać małe porcje ciasta, pozostawiając między nimi 2 cm-owe odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC. Piec 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Każde upieczone ciasteczko przekroić na połowę.

W małym garnku umieścić 100 śmietany i miód lipowy. Dobrze podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Śmietanką zalać posiekaną gorzką czekoladę. Starannie wymieszać składniki, aby powstała masa była gładka i lśniąca. Ostudzić i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia (można tę czynność wykonać dzień wcześniej).

Schłodzoną masę czekoladową lekko ubić na puszysty krem.

Żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić, aby przestygła i napęczniała.

Masę krówkową połączyć z żelatyną i ubitą na sztywno śmietaną. Wstawić do lodówki na 40 minut.

Na dolną część ciasteczka nałożyć po porcji kremu krówkowego, a następnie porcję kremu czekoladowego (najlepiej zrobić to przy użyciu szprycy lub rękawa cukierniczego). Na krem nałożyć 'wierzchnią' część ciasteczka.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej8 22.02.2013 12:32
apetyczne
Katarzyna34 22.02.2013 10:37
muszę wypróbować
ewelinapac 21.02.2013 22:43
Ptysie są świetne, mam już świetny przepis na sobotnie słodkości. Naprawde świetne
IwonaDD 21.02.2013 22:34
piękne ptysie
Agnieszka_B 21.02.2013 22:33
Miło słyszeć :) Ja w cukierni zawsze spotykałam ptysie z bitą śmietaną. I dla odmiany zrobiłam z innym nadzieniem. Polecam
Karolcia12 21.02.2013 22:29
pyszności, wygląd jak z cukierni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak