Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini zapiekanki z ryżu i kiełbasy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
kiełbasa podwawelska 15-20 dag
groszek konserwowy 1/3 szkl
kukurydza marynowana 1/3 szkl
jajko 1 szt
olej 2 łyżki
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
sos sojowy 1 łyżka
szczypiorek usiekany 2 łyżki
ser żólty utarty 1 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mini zapiekanki z ryżu i kiełbasy

Ryż razem z marchewką ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w pół krążki kiełbasę. Następnie do cebuli dodać ugotowany ryż, osączoną z zalewy kukurydzę i groszek, pokrojoną marchewkę, sos sojowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Do chłodnego ryżu wlać roztrzepane jajko wymieszane z połową startego sera, posiekany szczypiorek. Wszystko wymieszać i przełożyć posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą miseczek żaroodpornych. Posypać żółtym serem i włożyć do piekarnika. Zapiekać w temp 190 stopni około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra15 21.11.2012 10:06
Ciekawy pomysł i fajne podanie ;-)
wyattearp 21.11.2012 07:43
fajne
Beata61 21.11.2012 07:19
miseczki żaroodporne są super!
miroslawa 21.11.2012 04:35
pychota
zolzica 20.11.2012 23:41
fajny, szybki obiadek :)
medi 20.11.2012 23:41
Ciekawe:)
rosik93 20.11.2012 23:40
Smacznie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak