Mini zapiekanki z ryżu i kiełbasy

Mini zapiekanki z ryżu i kiełbasy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    20 dag
  • kiełbasa podwawelska

    15-20 dag
  • groszek konserwowy

    1/3 szkl
  • kukurydza marynowana

    1/3 szkl
  • jajko

    1 szt
  • olej

    2 łyżki
  • marchewka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • szczypiorek usiekany

    2 łyżki
  • ser żólty utarty

    1 szkl
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż razem z marchewką ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w pół krążki kiełbasę. Następnie do cebuli dodać ugotowany ryż, osączoną z zalewy kukurydzę i groszek, pokrojoną marchewkę, sos sojowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Do chłodnego ryżu wlać roztrzepane jajko wymieszane z połową startego sera, posiekany szczypiorek. Wszystko wymieszać i przełożyć posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą miseczek żaroodpornych. Posypać żółtym serem i włożyć do piekarnika. Zapiekać w temp 190 stopni około 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aleksandra15

21.11.2012 10:06
Ciekawy pomysł i fajne podanie ;-)

wyattearp

21.11.2012 07:43
fajne

Beata61

21.11.2012 07:19
miseczki żaroodporne są super!

miroslawa

21.11.2012 04:35
pychota

zolzica

20.11.2012 23:41
fajny, szybki obiadek :)

medi

20.11.2012 23:41
Ciekawe:)

rosik93

20.11.2012 23:40
Smacznie wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat