Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mini udka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 2 szkl
jajko 2 szt
jogurt naturalny 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

farsz

pierś z kurczaka 1 szt
cebula 1 szt
paluszki 20 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
jajko 2 szt
sól i pieprz 1 łyżeczka
olej 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: mini udka

Kroki postępowania

1
Jajka roztrzepujemy. Wlewamy do mąki wraz z jogurtem, i sodą. Zagniatamy ciasto, odstawiamy.
Krok 1 - mini udka foto
2
W tym czasie myjemy pierś z kurczaka. Mielimy na drobno. Siekamy cebulkę. Łączymy z mięsem, doprawiamy przyprawami.
Krok 2 - mini udka foto
3
Ciasto rozwałkowujemy. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu oraz po jednym paluszku. Sklejamy w połowie, a następnie przecinamy na pół, tak aby powstały udka.
Krok 3 - mini udka foto
4
Każde "udko: obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do zarumienienia się panierki.
Krok 4 - mini udka foto
5
Następnie wszystkie "udka" przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut, aby być pewnym, że farsz nie jest surowy.
Krok 5 - mini udka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 18.03.2017 20:00
pyszne udka
Ela15 16.03.2017 10:32
kusząco wyglądają
edytazaw89@wp 27.02.2017 14:51
Rewelacja normalnie
jagoda5913 27.02.2017 00:11
fajny pomysł
norweska20 26.02.2017 23:09
smakowity pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak