mini udka

mini udka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    2 szkl
  • jajko

    2 szt
  • jogurt naturalny

    1 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

farsz

  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • paluszki

    20 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szkl
  • jajko

    2 szt
  • sól i pieprz

    1 łyżeczka
  • olej

    0,5 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - mini udka foto
Jajka roztrzepujemy. Wlewamy do mąki wraz z jogurtem, i sodą. Zagniatamy ciasto, odstawiamy.
Krok 2 - mini udka foto
W tym czasie myjemy pierś z kurczaka. Mielimy na drobno. Siekamy cebulkę. Łączymy z mięsem, doprawiamy przyprawami.
Krok 3 - mini udka foto
Ciasto rozwałkowujemy. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu oraz po jednym paluszku. Sklejamy w połowie, a następnie przecinamy na pół, tak aby powstały udka.
Krok 4 - mini udka foto
Każde "udko: obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do zarumienienia się panierki.
Krok 5 - mini udka foto
Następnie wszystkie "udka" przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut, aby być pewnym, że farsz nie jest surowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 18.03.2017 20:00
pyszne udka
Ela15 16.03.2017 10:32
kusząco wyglądają
[email protected] 27.02.2017 14:51
Rewelacja normalnie
jagoda5913 27.02.2017 00:11
fajny pomysł
norweska20 26.02.2017 23:09
smakowity pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat