Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini tort naleśnikowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 1/2 szkl
jajko 1 szt
mleko 50 ml
woda gazowana 150 ml
sól szczypta
cukier 2 łyżki
serek homogenizowany 1 szt
dżem truskawkowy 1 szt
maliny świeże
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mini tort naleśnikowy

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Wlewamy mleko oraz wodę mineralną gazowaną. Z tych wszystkich składników przygotowujemy jednolite, gęściejsze ciasto naleśnikowe.
Krok 1 - Mini tort naleśnikowy foto
2
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na środku układamy formę do jajek sadzonych. W jej środek ostrożnie wlewamy porcję ciasta naleśnikowego.
Krok 2 - Mini tort naleśnikowy foto
3
Po kilku sekundach zdejmujemy z patelni formę do jajek ( ciasto już nie rozleje się po bokach i otrzymamy małe naleśniczki). Gdy jedna strona usmaży się, wówczas przewracamy naleśnika na drugą stronę i nadal chwilę smażymy. Tak postępujemy z następnymi naleśnikami.
Krok 3 - Mini tort naleśnikowy foto
4
Z jeszcze ciepłych naleśników tworzymy fantazyjny tort. Na dolnym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę dżemy i przykrywamy następnym naleśnikiem.
Krok 4 - Mini tort naleśnikowy foto
5
Na naleśniku rozsmarowujemy łyżkę serka i ponownie przykrywamy naleśnikiem, na nim ponownie dżem…
Krok 5 - Mini tort naleśnikowy foto
6
Ostatnia warstwa to serek. Wierzch dekorujemy malinkami. Gotowy tort naleśnikowy podajemy na ciepło, wówczas najlepiej smakuje.
Krok 6 - Mini tort naleśnikowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 23.04.2015 21:15
Ciekawy torcik
Dawid97 23.04.2015 15:50
Fajny torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak