Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini - torciki orzechowo - marcepanowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 4
sól 1 szczypta
cukier kryształ 12 dag
mąka pszenna 14 dag
cukier waniliowy 1 op
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa orzechowa

orzechy laskowe 13 dag
orzechy włoskie 10 dag
śmietana kremówka 60 dag
usztywniacz do śmietany 2 op
cukier waniliowy 2 op

Do dekoracji

marcepan 22 dag
cukier puder 10 dag
migdały w płatkach
rodzynki
dżem truskawkowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini - torciki orzechowo - marcepanowe

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i chwilę ubijamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Mieszamy mąkę z proszkiem do piecznia i delikatnie łączymy z masą. Wylewamy masę na natłuszczoną blachę i pieczemy biszkopt.Odstawiamy do wystygnięcia. Wykrawamy szklanką kółka (16 szt) i smarujemy każde dżemem.
Masa orzechowa: Mielimy orzechy. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym i usztywniaczem do śmietany. Odkładamy trochę do dekoracji a resztę mieszamy z orzechami.
Przekładamy biszkopciki kremem, przykrywamy drugim krążkiem i ponownie nakładamy masę orzechową. Obsmarowujemy również boki i wstawiamy do lodówki.
Zagniatamy marcepan z cukrem pudrem i wałkujemy. Wycinamy paski i obkładamy boki torcików. Dekorujemy pozostałą śmietaną, rodzynkami i płatkami migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak