Mini torcik czekoladowo śmietankowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 1\\2 łyżeczki
  • cukier

    3\\4 szklanki
  • mąka pszenna

    3\\4 szklanki
  • Masa śmietankowa

  • śmietana 30%

    1\\2 l.
  • biała czekolada

    30 dag
  • KAKAOWA MASA ŚMIETANKOWA:

  • śmietana 30%

    1\\2 l.
  • czekolada mleczna

    20 dag
  • czekolada gorzka

    10 dag
  • ponadto :

  • mleko

    3\\4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy z cukrem jak dobrze już będą ubite to dodajemy żółtka , mąkę pszenną , kakao, proszek , dobrze wymieszać i wylać ciasto do dużej tortownicy wysmarowanej masłem o średnicy 26-28cm i zapiekać do 25 minut w 180 st. Po ostudzeniu przekroić na pół . Białą czekoladę połamać na kawałki i zalać gorącym mlekiem , tylko połową , wymieszać i ostudzić , w innym już naczyniu połamać mleczną czekoladę i gorzką też zalewamy gorącym mlekiem , który zostawiliśmy. Wymieszać i ostudzić . Pół litra śmietany ubijamy i wymieszać z kakaowymi rozpuszczonymi czekoladami. Na jedną część biszkoptu wykładamy połowę masy białej śmietankowej a na nią część biszkoptu lekko dociskając , na biszkopt wyłożyć kakaową masę śmietankową boki tortu również wysmarować . Na wierzch tortu wyłożyć białą masę śmietankową , udekorować według własnego pomysłu i schować do lodówki na parę godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 30.11.2013 19:19
wypasny przepis
ewaa 05.07.2011 20:12
boski:)
ElizaT 18.04.2011 09:45
ładnie
Robert10 06.04.2011 10:44
piękny
Sylwia88 06.04.2011 10:41
ale śliczny !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat