Przepis i sposób przygotowania na: Mini torcik cytrynowy
1. Rozgrzej piekarnik do 165°C (329°F) i przygotuj 12 pierścieni o średnicy 6cm. Nie smaruj tłuszczem.
2. W misce przesiej mąkę, sodę, sól i 3/4 szklanki cukru pudru. Odstaw na bok.
3. W dużej misce wymieszaj żółtka, olej roślinny, 1/3 szklanki wody, 1 łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryn i ekstrakt waniliowy.
4. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
5. Ubij pianę na średnich obrotach. Kiedy powstanie piana, dodaj 1/4 łyżeczki soku z cytryny. Dalej mieszaj. Pod koniec dodaj 1 łyżkę cukry pudru i ubijaj do osiągnięcia sztywnej piany.
6. Dodaj połowę białek do reszty składników i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj drugą połowę białek.
7. Wlej ciasto do pierścienie (do połowy - ciasto bardzo urośnie).
8. Piecz około 25minut.
9. Po upływie tego czasu, zgaś piekarnik i pozostaw ciastka do całkowitego ostygnięcia, inaczej bardzo opadną.
10. Wyjmij ciastka z obręczy. Jeżeli nie chcą wyjść, delikatnie wsuń cienki nóż i lekko przeciągnij wzdłuż krawędzi. Ciasto łatwo wyjdzie.
Dekoracja:
1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, jednak zmniejsz ilość wody do 350ml. Odłóż do czasu aż zgęstnieje na tyle, aby można nią było oblać ciastko.
2. Aby przygotować dekorację z cytryny, należy zagotować 3/4 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru w rondelku. Włożyć pokrojone cieniutko plasterki z cytryny, przykryć rondel pergaminem i gotować na małym ogniu przez 30minut. Po upływie tego czasu wyjmij cytrynki i połóż na pergamin do ostygnięcia. Następnie przekrój plasterek i ułóż go fantazyjnie.
3. Kiedy galaretka już odpowiednio zgęstnieje, oblej nią ciastka. Najwygodniej jest położyć ciastka na kratce i oblewać galaretką przy użyciu małej łyżeczki. Na końcu obsyp wiórkami czekoladowymi i na wierzch połóż kawałek cytrynki.
4. Odłóż torcik do lodówki, aby galaretka dokładnie zastygła.
Smacznego!