Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini torcik cytrynowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3/4 szklanki
sól 1/4 łyżeczki
cukier puder 3/4 szklanki
jaja 3 sztuki
olej roślinny 1/4 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
sok z cytryny 1/4 łyżeczki
skórka z cytryny 2 sztuki
esencja waniliowa 1/2 łyżeczki
wiórki czekoladowe 50 gram
galaretka cytrynowa 1 szt
cytryny 1 sztuka
cukier 3/4 szklanki
woda 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini torcik cytrynowy

Ciasto:

1. Rozgrzej piekarnik do 165°C (329°F) i przygotuj 12 pierścieni o średnicy 6cm. Nie smaruj tłuszczem.

2. W misce przesiej mąkę, sodę, sól i 3/4 szklanki cukru pudru. Odstaw na bok.

3. W dużej misce wymieszaj żółtka, olej roślinny, 1/3 szklanki wody, 1 łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryn i ekstrakt waniliowy.

4. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.

5. Ubij pianę na średnich obrotach. Kiedy powstanie piana, dodaj 1/4 łyżeczki soku z cytryny. Dalej mieszaj. Pod koniec dodaj 1 łyżkę cukry pudru i ubijaj do osiągnięcia sztywnej piany.

6. Dodaj połowę białek do reszty składników i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj drugą połowę białek.

7. Wlej ciasto do pierścienie (do połowy - ciasto bardzo urośnie).

8. Piecz około 25minut.

9. Po upływie tego czasu, zgaś piekarnik i pozostaw ciastka do całkowitego ostygnięcia, inaczej bardzo opadną.

10. Wyjmij ciastka z obręczy. Jeżeli nie chcą wyjść, delikatnie wsuń cienki nóż i lekko przeciągnij wzdłuż krawędzi. Ciasto łatwo wyjdzie.

Dekoracja:

1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, jednak zmniejsz ilość wody do 350ml. Odłóż do czasu aż zgęstnieje na tyle, aby można nią było oblać ciastko.

2. Aby przygotować dekorację z cytryny, należy zagotować 3/4 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru w rondelku. Włożyć pokrojone cieniutko plasterki z cytryny, przykryć rondel pergaminem i gotować na małym ogniu przez 30minut. Po upływie tego czasu wyjmij cytrynki i połóż na pergamin do ostygnięcia. Następnie przekrój plasterek i ułóż go fantazyjnie.

3. Kiedy galaretka już odpowiednio zgęstnieje, oblej nią ciastka. Najwygodniej jest położyć ciastka na kratce i oblewać galaretką przy użyciu małej łyżeczki. Na końcu obsyp wiórkami czekoladowymi i na wierzch połóż kawałek cytrynki.

4. Odłóż torcik do lodówki, aby galaretka dokładnie zastygła.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 12.03.2013 06:53
wygląda elegancko
arbuzowo 04.03.2013 22:18
Taki torcik to prawdziwe marzenie!
sanielcia 04.03.2013 22:03
super pomysł na deser
anja3107 04.03.2013 12:25
ślicznie wygląda
ewka1978 04.03.2013 12:25
wygląda pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak