Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini tarty z orange curd

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

margaryna 150 g
mąka pszenna 300 g
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
woda zimna 2 łyżki
kakao 2 łyżki

Orange curd

margaryna 30 g
sok z pomarańczy 80 ml
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier 0,5 szkl

Bita śmietana

śmietana kremówka 200 ml
cukier puder 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini tarty z orange curd

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki dajemy do misy z robota i wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Mini tarty z orange curd  foto
2
Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Krok 2 - Mini tarty z orange curd  foto
3
Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 minutach wyjąć babeczki z foremek i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krok 3 - Mini tarty z orange curd  foto
4
Orange curd: Z pomarańczy wycisnąć 80 ml soku i przelać przez gęste sitko. Do soku dodać cukier, podgrzać do temperatury około 50 stopni i wlewać powoli zmiksowane jajka z żółtkiem cały czas mieszając. Masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do uzyskania temperatury około 80 st ( nie wolno zagotować ). Zdjąć z ognia dodać zimną margarynę i energicznie wymieszać. Przykryć z góry folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i zmiksować do połączenia się składników. Zimnym orange curd napełnić upieczone spody i udekorować bitą śmietaną.
Krok 4 - Mini tarty z orange curd  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.02.2016 09:11
pięknie wyglądają :)
Adamorek 27.05.2014 14:29
Niezłe te ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak