Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini tarta rustykalna z gruszkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 60 g
mąka tortowa 1 niepełna szklanka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 1 czubata łyżka
woda zimna 1 łyżka
gruszki 2 małe sztuki
nutella 2 czubate łyżeczki
płatki migdałowe 1 garść
białko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Mini tarta rustykalna z gruszkami

Kroki postępowania

1
Masło przełożyć do miski. Dodać do niego żółtko, wodę, cukier puder i mąkę. Szybko zagnieść gładkie ciasto, włożyć do woreczka i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki.
Krok 1 - Mini tarta rustykalna z gruszkami foto
2
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia (na grubość ok. 3 mm).
Krok 2 - Mini tarta rustykalna z gruszkami foto
3
Ciasto posmarować nutellą, (brzegi ciasta zostawić nieposmarowane). Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grube półplasterki, ułożyć na nutelli.
Krok 3 - Mini tarta rustykalna z gruszkami foto
4
Brzegi ciasta zagiąć do góry na gruszki, docisnąć, posmarować białkiem. Na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Ciasto razem z papierem przełożyć na blachę. Piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut. Upieczoną tartę można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Podawać zimną.
Krok 4 - Mini tarta rustykalna z gruszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 09.07.2016 11:45
Bardzo smakowicie się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak