Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini szarlotki z cynamonową kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 180 g
masło 100 g
cukier puder 50 g
jajko 1

Nadzienie

jabłka 600 g
cynamon pół łyżeczki

Kruszonka

mąka pszenna 50 g
cukier 25 g
masło 25 g
cynamon pół łyźeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini szarlotki z cynamonową kruszonką

Ciasto: Jajka i masło powinny być zimne. Wszystkie składniki jak najszybciej zagnieść na plastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Równomiernie wyłożyć nim dno i boki foremek na muffiny. Ponownie włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek i kruszonki.
Nadzienie: Jabłka dusić na małym ogniu aż zaczną się rozpadać, odparować sok. Dodać cynamon.
Kruszonka: Wszystkie składniki wymieszać do połączenia.
Nadzienie przełożyć do ciasta, posypać kruszonką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 11.02.2015 12:53
Pyszne :-)
Asik32 11.02.2015 11:28
pięknie wyglądają te mini ciacha:)
jagoda5913 11.02.2015 10:46
Dobry pomysł
zabcia117 11.02.2015 10:28
Smakowicie wyglądają!
Krystyna32 11.02.2015 09:32
bardzo pyszne
olkaaa 11.02.2015 07:42
uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak