Przepis i sposób przygotowania na: Mini serniczki z truskawkami (keto)
Przepis na pyszne i proste w przygotowaniu mini serniczki na zimno. To idealny deser na ciepłe dni, który tworzy delikatna masa z serka mascarpone i śmietanki oraz świeże truskawki na wierzchu.
KROK 1. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w rondelku (nie dopuszczając do wrzenia) do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zawartość studzimy. Erytrytol mielimy w młynku do kawy na cukier puder.
KROK 2. Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy ją przez chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, dodajemy stopniowo cukier puder, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy (do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser). Następnie dodajemy schłodzony serek mascarpone i miksujemy jeszcze przez chwilę na małych obrotach. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę oraz kilka kropel aromatu waniliowego i miksujemy jeszcze przez chwilę na bardzo małych obrotach(aby nie dopuścić do powstania grudek).
KROK 3. Na dno szklanek lub pucharków wsypujemy pokruszone keto batony (lub orzechy), a na nich układamy przygotowaną masę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje, układamy na wierzchu pokrojone truskawki i dekorujemy listkami greckiej bazylii lub mięty.