Mini serniczki z owocami lata

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Ostatnie dni sierpnia zwiastują koniec wakacji i zbliżającą się jesień. I choć słońce nadal mocno grzeje, to poranki są chłodniejsze, dni znacznie krótsze. Na zakończenie tego letniego sezonu przygotowałam małe i skromne sernikowe muffinki wypełnione słodyczą owoców lata - nic więcej mi nie trzeba!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • ciastka zbożowe

    120 gramy
  • masło 82%

    50 gramy

Masa serowa

  • twaróg półtłusty

    600 gramy
  • cukier

    120 gramy
  • jajko

    2 sztuk
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka

Frużelina owocowa

  • owoce

    250 gramów
  • cukier

    120 gramów
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2.5 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Standardową foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wykładamy masę ciasteczkową, dokładnie dociskając do spodu.

Masa serowa

Twaróg dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, cukier oraz wanilię i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masą serową uzupełniamy każdą papilotkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu serniczki chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Frużelina owocowa

Owoce przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z owocami. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, gotujemy pół minuty i zdejmujemy z palnika.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do połączenia się składników. Nie gotujemy! Odstawiamy na bok do wystudzenia.
Na każdy serniczek nakładamy porcję frużeliny. 
* użyłam ciastek degistive
** użyłam mrożonej mieszanki owoców: maliny, jagody, wiśnie, czarna porzeczka, truskawki, jeżyny

Jagódka17
- wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat