Mini serniczki w kruchych miseczkach razowych

Mini serniczki w kruchych miseczkach razowych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

kruche miseczki

  • marchewka

    100 gram
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    170 gram
  • płatki owsiane

    40 gram
  • proszek do pieczenia

    3 gramy
  • cukier

    90 gram
  • masło

    120 gram

masa serowa

  • twaróg

    250 gram
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • galaretka wiśniowa

    0,5 opakowania
  • wrzątek

    70 ml
  • truskawki

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini serniczki w kruchych miseczkach razowych
Suche składniki na kruche ciasto mieszamy, dodajemy 100 g obranej, umytej i startej na tarce o cienkich oczkach marchewki (nadmiar soku należy odcisnąć i wylać). Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 2 - Mini serniczki w kruchych miseczkach razowych
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy z niego kółka wielkości otworu szklanki.
Krok 3 - Mini serniczki w kruchych miseczkach razowych
Kółka układamy w formie na muffiny tworząc "miseczki", możemy wcześniej umieścić w formie paseczki papieru do pieczenia żeby można było łatwiej je wyjąć po upieczeniu, jednak nie jest to konieczne, bo ciastka nie przywierają do formy z uwagi na dużą ilość masła. Użyłam 2 formy, po 12 sztuk miseczek z każdej. Tak przygotowane "miseczki" wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 18 minut. Po upieczeniu studzimy.
Krok 4 - Mini serniczki w kruchych miseczkach razowych
Twaróg wraz z jogurtem blendujemy na jednolitą masę. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i gdy będzie tężeć wlewamy do twarogu. Dokładnie mieszamy mikserem i odstawiamy na krótką chwilę. Jeszcze płynną masę przelewamy łyżką do kruchych miseczek.
Krok 5 - Mini serniczki w kruchych miseczkach razowych
Jeszcze płynną masę serową przelewamy łyżką do kruchych miseczek i odstawiamy do lodówki żeby stężała.
Krok 6 - Mini serniczki w kruchych miseczkach razowych
Truskawki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Układamy po 3 plasterki na każdym z serniczków i serwujemy do kawy lub herbaty. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

18.04.2017 07:15
fajne słodkosci, ciasto razowe fajny pomysł

Jagódka77

10.03.2017 14:31
wspaniały efekt końcowy

KORAL

13.11.2016 23:17
Bardzo smacznie :)

Pani Domu

30.05.2016 12:28
przepysznie sie prezentują

kd045

29.05.2016 14:28
super pomysł;]

Ela427

29.05.2016 14:06
śliczne i pyszne

Justi2401

29.05.2016 13:33
Wspaniały i bardzo efektowny deser :)

mikrusiak

29.05.2016 13:25
przepyszny deserek :)

as28

29.05.2016 12:52
super przepis

jagoda5913

29.05.2016 12:50
pięknie się prezentują

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat