Mini serniczki czereśniowe

Mini serniczki czereśniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód:

  • herbatniki

    200 gram kakaowe
  • masło

    50 gram
  • kakao

    1 łyżka

Masa:

  • śmietana 30%

    250 ml
  • ser biały

    250 gram (z wiaderka)
  • czereśnie

    400 gram
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • żelatyna

    6 łyżeczek
  • woda

    1/2 szklanki

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka

    50 gram
  • mleko

    1 łyżka
  • czereśnie

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini serniczki czereśniowe foto
SPÓD:
Herbatniki przekładamy do miski i rozkruszamy.
Krok 2 - Mini serniczki czereśniowe foto

Następnie dodajemy do nich kakao oraz masło. Składniki dokładnie ugniatamy, by powstała jednolita masa. Gotową dzielimy na 6 części i wykładamy nią spody przygotowanych obręczy.

Krok 3 - Mini serniczki czereśniowe foto

MASA SEROWO- CZEREŚNIOWA:
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy około 15 -20 minut. Owoce powinny puścić sok i zmięknąć.  Uzyskany sos owocowy zdejmujemy i delikatnie studzimy. Szklankę otrzymanego sosu miksujemy, pozostałą część pozostawiamy. Ja użyłam ją do podania deseru. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser, a następnie szklankę zmiksowanych wcześniej czereśni. Masę możemy dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem. Użyte czereśnie były jednak mocno dojrzale i słodkie, więc ten etap pominęłam.

Krok 4 - Mini serniczki czereśniowe foto
Na koniec wlewamy żelatynę. Masę serowo- czereśniową dokładnie miksujemy i rozlewamy do wyłożonych obręczy (zalewając herbatnikowe spody). Deser odstawiamy na minimum 1 godzinę do chłodu.
Krok 5 - Mini serniczki czereśniowe foto

WYKOŃCZENIE:
Serniczki delikatnie wyjmujemy z obręczy. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Płynną dekorujemy wierzch deserków. Na górze układamy świeże owoce. Deser można podawać od razu po dekoracji lub schłodzić, by czekolada zastygła.

Jadwiga/Jaga85
Czereśniowo–czekoladowy smak, jaki tutaj prezentuję zachwyci niejednego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

31.12.2015 02:07
Znakomitość.

dollce

29.12.2015 19:22
cudowne ;)

ania2610

29.12.2015 18:47
prawdziwa uczta dla oczu, dla podniebienia pewnie też :)

Poison1988

29.12.2015 08:18
rany ale piękne :)

Barbara13

29.12.2015 00:24
bardzo chętnie porwę jeden taki serniczek

Monika-twin

28.12.2015 23:50
wyglądaja smakowicie.

mysza620

28.12.2015 23:05
wyglądają cudownie, muszę sprawdzić czy też tak smakują

Renataj

28.12.2015 21:29
Ślinka cieknie na sam widok:)

Wiktoria29

28.12.2015 21:13
rewelacyjnie wyglądają

gosia561

28.12.2015 20:55
bajeczny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat