Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini roladki jagodowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko
jogurt naturalny 3 łyżki
cukier 4 łyżki
zimna margaryna 60 gram
sól szczypta
proszek do pieczenia łyżeczka
dżem jagodowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Mini roladki jagodowe

Mąkę mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę kroimy na kawałki, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt i wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało nam się ładnie połączyć to możemy dodać łyżkę oleju. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na godzinkę do lodówki.

Dzielimy je na 2 części. Każdą rozwałkowujemy, smarujemy dwiema łyżkami dżemu, zwijamy w rulon i radełkiem lub nożem dzielimy na małe roladki.

Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, posypujemy mąką i układamy na niej roladki.

Pieczemy w temp 175 st, aż nabiorą ładnego kolorku.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak