Mini roladki jagodowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • zimna margaryna

    60 gram
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    łyżeczka
  • dżem jagodowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę kroimy na kawałki, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt i wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało nam się ładnie połączyć to możemy dodać łyżkę oleju. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na godzinkę do lodówki.

Dzielimy je na 2 części. Każdą rozwałkowujemy, smarujemy dwiema łyżkami dżemu, zwijamy w rulon i radełkiem lub nożem dzielimy na małe roladki.

Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, posypujemy mąką i układamy na niej roladki.

Pieczemy w temp 175 st, aż nabiorą ładnego kolorku.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat