Mini ptysie z masą z kaszy manny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto parzone

  • mąka pszenna

    20 dag
  • masło

    5 dag
  • woda

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • jajko

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • masa

  • mleko

    2 szkl
  • kasza manna

    4 łyżki
  • budyń śmietankowy

    3 łyżki
  • cukier

    1/2 szkl
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
  • masło

    20 dag
  • sok z cytryny

    do smaku
  • barwnik sopżywczy

    szczypta
  • czekolada deserowa

    5 dag
  • śmietana

    1 łyżeczka
  • lukier

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini ptysie z masą z kaszy manny foto
350 ml mleka z cukrem zagotować. W pozostałym zimnym mleku wymieszać kaszę mannę i budyń. Wlać na gotujące się mleko ciągle mieszając gotować przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, ostudzić. Masło dokładnie zmiksować, połączyć z zimną kaszką, rozpuszczonym w odrobinie wody barwnikiem, dokładnie utrzeć. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i dowolnym aromatem.
Krok 2 - Mini ptysie z masą z kaszy manny foto
Wodę z masłem, cukrem waniliowym i solą zagotować
Krok 3 - Mini ptysie z masą z kaszy manny foto
Przesiać mąkę do wody i ciągle mieszając gotować na małym ogniu do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić
Krok 4 - Mini ptysie z masą z kaszy manny foto
Następnie ciągle mieszając dodawać po 1 jajku. Pod koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i na przygotowaną blaszkę wyciskać stożki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 220 stopni około 15-20 minut. Upieczone, jeszcze ciepłe przekroić wzdłuż na 2 części.
Krok 5 - Mini ptysie z masą z kaszy manny foto
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną. Zimne ptysie przełożyć masą, polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 30.12.2013 07:49
slicznie wygladaja
Iwusia 20.04.2013 22:54
fantastyczne te ptysie
Poison1988 06.02.2013 23:08
świetna masa do ptysi! Na pewno wypróbuję :)
amif 05.02.2013 11:48
super!!
artur7 02.02.2013 15:43
smaczne ptysie
mela25 01.02.2013 10:52
uwielbiam ptysie ale takich jeszcze nie jadłam !
romanrafal 01.02.2013 08:36
małe cudeńka
pycia9 01.02.2013 07:14
rewelacja
tessinka 31.01.2013 22:11
Wyglądają kusząco :)
aginaa 31.01.2013 20:47
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat