Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mini ptysie z budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
woda 200 gram
masło lub margaryna 100 gram
sól 1 szczypta
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
budyń waniliowy 40 gram
cukier drobny 2 łyżki
mleko 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: mini ptysie z budyniem

Kroki postępowania

1
Do garnka włożyłam odliczoną ilość masła czyli 100 gram, zalałam wodą.Gdy się masło rozpuściło, to dodałam szczyptę soli oraz szczyptę cukru. Zmniejszyłam ognień. Dosypałam mąkę pszenną i energicznie mieszałam przez 3-4 minuty aż powstała gładka masa. Odstawiłam do ostygnięcia. Gdy wystygło wbiłam cztery jajka, zmiksowałam- na sam koniec dodałam proszek do pieczenia. Wymieszałam.
Krok 1 - mini ptysie z budyniem foto
2
Blachę obłożyłam sreberkiem " jana niezbędnego" i na tą blachę wykładałam łyżką surowe ciasto ( wcześniej zrobiłam kulki i lekko spłaszczyłam każdą z nich widelcem, choć i tak po wyrośnięciu przybrały różne formy ) . Piekłam w temp. 200 s.c ok. 20-25 minut.
Krok 2 - mini ptysie z budyniem foto
3
W czasie pieczenia zrobiłam budyń wg instrukcji na opakowaniu. Pozostawiłam do ostygnięcia. Gdy ptysie były zimne, przekroiłam każdy z nich na połowę i napełniłam budyniem.
Krok 3 - mini ptysie z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 05.08.2012 07:14
mniam mniam
Rafał10 04.08.2012 21:07
super :)
SmacznaPyza 04.08.2012 20:52
w jakim celu nałożone na blachę ciasto tak przygniatasz widelcem?
Justyna28 04.08.2012 19:36
smacznie się prezentują:)
Konczi 04.08.2012 19:16
wyglądają bardzo domowo i apetycznie
Gracer 04.08.2012 19:15
uwielbiam ptysie ... chyba pora udać się do kuchni :D smaczne to !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak