Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini-ptysie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

woda 1 szt
masło 100 g
mąka pszenna 1 szkl
jajko 4 szt
sól 1 szczypta

krem

masło 3/4 kostki
budyń waniliowy 1 op
mleko 2% 1,5 szkl
cukier 2 łyżki
likier kokosowy 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Mini-ptysie

Kroki postępowania

1
Wodę z masłem i solą zagotować. Dodać mąkę i mieszać aż na nie pojawi się biały osad. Zdjąć z ognia i kolejno miksować z jajkami. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni na kolejne 20 minut.
Krok 1 - Mini-ptysie foto
2
Wystudzone ptysie przekroić na pół.
Krok 2 - Mini-ptysie foto
3
Budyń ugotować i wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyń, na końcu połączyć z likierem. Krem wyciskać szprycą na ptysie.
Krok 3 - Mini-ptysie foto
4
Gotowe ptysie schłodzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Krok 4 - Mini-ptysie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 07.12.2015 11:39
pyszniutkie !
Wacław 07.12.2015 10:47
pyszne nie tylko dla łasuchów :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak