Mini-ptysie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • woda

    1 szt
  • masło

    100 g
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • jajka

    4 szt
  • sól

    1 szczypta

krem

  • masło

    3/4 kostki
  • budyń waniliowy

    1 op
  • mleko 2 %

    1,5 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • likier kokosowy

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini-ptysie foto
Wodę z masłem i solą zagotować. Dodać mąkę i mieszać aż na nie pojawi się biały osad. Zdjąć z ognia i kolejno miksować z jajkami. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni na kolejne 20 minut.
Krok 2 - Mini-ptysie foto
Wystudzone ptysie przekroić na pół.
Krok 3 - Mini-ptysie foto
Budyń ugotować i wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyń, na końcu połączyć z likierem. Krem wyciskać szprycą na ptysie.
Krok 4 - Mini-ptysie foto
Gotowe ptysie schłodzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 07.12.2015 11:39
pyszniutkie !
Wacław 07.12.2015 10:47
pyszne nie tylko dla łasuchów :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat