mini ptysie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mleko 3,2%

    125 mililitrów
  • woda

    125 mililtrów
  • masło

    115 gram
  • mąka

    140 gram
  • sól

    1 szczypta
  • jaja

    4 sztuki

krem

  • mleko 3,2%

    1,5 szklanki
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier

    80 gram
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 opkakowanie
  • masło

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - mini ptysie foto
Podgrzewamy w rondlu mleko z wodą i masłem. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia
Krok 2 - mini ptysie foto
Do ciepłej mieszaniny dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Rondel stawiamy ponownie na ogniu i podgrzewamy ciasto mieszając aż masa będzie ładnie odklejała się od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia, masę przekładamy do miski i mieszamy 3-4 razy aby uwolnić parę.
Krok 3 - mini ptysie foto
Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym roztrzepanym jaju i miksujemy do dokładnego połączenia jaj z ciastem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut .
Krok 4 - mini ptysie foto
Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, do którego dodajemy obydwie mąki, a następnie wlewamy ciepłe mleko nie przerywając miksowania. Mieszaninę podgrzewamy stale mieszając. Gdy zgęstnieje i zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia studzimy
Krok 5 - mini ptysie foto
Ostudzoną masę budyniową miksujemy z masłem. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką. Pieczone ptysie napełniamy masą robiąc niewielką dziurkę z boku lub od spodu ciastka

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 18.07.2015 16:55
UWielbiam takie mniniaturki ptysiów!
mariuszek8 02.06.2015 10:20
o jakie fajniutkie malutkie i na raz:D
BernadettaP 27.04.2015 21:24
Poproszę jednego :)
misia53 27.04.2015 12:08
śliczniutkie Ci wyszły
bietka 27.04.2015 09:29
bardzo lubię ptysie, ale skoro to sa mini to ja poproszę 5 :)
RenataZ-et 26.04.2015 20:38
super ptysie
Malinka 26.04.2015 18:12
Mini wygląd, ale maxi smak :)
Cynamonka 26.04.2015 16:48
Pięknie wyglądają, dawno już takich nie jadłam
dom-agi 26.04.2015 16:32
Uwielbiam ptysie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat