Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pizzerinki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto pizza

mąka pszenna 500 g typ 500
sól 1/2 łyżeczka
cukier 1 szczypta
woda ciepła 1 i 1/4 wody
oliwa 2 łyżki
drożdże świeże 2 dkg

farsz

mozzarella 1 kulka
salami 100 g
pieczarki 8 sztuk
ser żółty 200 g
oliwki zielone 1/2 szklanki
cebula czerwona 1 sztuka
pomidory suszone Smak 10 sztuk
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 do smaku
sos pomidorowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pizzerinki

Kroki postępowania

1
Do miski przekładam drożdże dolewam 6 łyżek wody dodaję odrobinę mąki ( łyżka), cukier i mieszam, zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam, przykrywam ściereczką na 30 minut.
Krok 1 - Mini pizzerinki foto
2
Po tym czasie do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam wodę letnią, dodają sól, oliwę i ciasto wyrabiam mikserem aż będzie gładkie, albo ręką i łyżką drewnianą.
Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Krok 2 - Mini pizzerinki foto
3
Deskę podsypuje mąką, wykładam na nią ciasto i kroję na mniejsze kawałki. Każdy rozciągam ręką na cienki placek, nie wałkuję. Można też rozciągnąć całe ciasto i wykrawać pucharkiem koła, ja tak zrobiłam, ale najczęściej formuję ręką.
Krok 3 - Mini pizzerinki foto
4
Układam koła na desce podsypanej mąką, smaruję sosem pomidorowym. Piekarnik nagrzewam do temp 240 stopni blachy od piekarnika też nagrzewam i układam na gorącej blaszce pizzerinki.
Krok 4 - Mini pizzerinki foto
5
Jednorazowo piekę jedną blachę. Wstawiam na 15 minut zmniejszam temp do 220 stopni i piekę 15 minut. Wyjmuję, posypuje serem, na to salami, plastry pokrojonych pieczarek, piórka cebuli, plaster pomidora, kawałek pomidora suszonego, oliwki, przyprawa do pizzy,plaster mozzarelli i zapiekam kolejne 10 minut. Robiłam pizze zapiekane razem z farszem od razu ale nie lubię jak farsz jest potem wysuszony. Posypuję przed podaniem natką albo bazylią.
Krok 5 - Mini pizzerinki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 23.04.2017 20:45
Wyglądają apetycznie:)
ilka01 08.04.2017 19:57
super wyglądają :)
Bernadeta1 08.04.2017 19:06
chętnie bym zjadła, pyszne
Aleksandra/Olcia 08.04.2017 17:46
bardzo lubimy takie przekąski
Konczi 08.04.2017 17:20
Wyglądają pysznie
Wiesława1 08.04.2017 15:10
Świetna propozycja
Ania321 08.04.2017 14:54
bardzo smaczne :)
gosia56 08.04.2017 10:53
O matko dodałas tyle pyszności ze nie wiadomo co zjeść jako pierwsze
Madzai 08.04.2017 10:44
Uwielbiam takie
pestka 08.04.2017 10:37
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak