Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
drożdże
50 g -
sól do smaku
-
mąka
3 1/3 szklanki -
cukier
1 1/2 łyżeczki -
sos
-
ketchup
4 łyżki -
koncentrat pomidorowy
4 łyżki -
ponadto :
-
szpinak świeży
100 g -
ser feta
150 g -
oliwa
-
ananas z puszki
1/2 puszki -
woda
1 (gorąca) -
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
2 łyżki -
ser żółty
80 (tarty)
Sposób przygotowania
CIASTO: Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i 1/3 szklanki mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie dodajemy szczyptę soli i 3 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Następnie dłońmi natłuszczonymi oliwą odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe pizze, każdą układamy na wysmarowanej oliwą blasze.
Składniki sosu mieszamy razem i smarujemy nim mini pizze.
Szpinak dusimy pod przykryciem 5 minut na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Ser feta i ananas kroimy w kostkę. Na posmarowanych sosem mini pizzach rozkładamy szpinak, fetę i ananas. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się