Mini pizze ze szpinakiem, ananasem i fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • drożdże

    50 g
  • sól do smaku

  • mąka

    3 1/3 szklanki
  • cukier

    1 1/2 łyżeczki
  • sos

  • ketchup

    4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • ponadto :

  • szpinak świeży

    100 g
  • ser feta

    150 g
  • oliwa

  • ananas z puszki

    1/2 puszki
  • woda

    1 (gorąca)
  • Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat

    2 łyżki
  • ser żółty

    80 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki są na około 12 sztuk

CIASTO: Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i 1/3 szklanki mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie dodajemy szczyptę soli i 3 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Następnie dłońmi natłuszczonymi oliwą odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe pizze, każdą układamy na wysmarowanej oliwą blasze.

Składniki sosu mieszamy razem i smarujemy nim mini pizze.
Szpinak dusimy pod przykryciem 5 minut na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Ser feta i ananas kroimy w kostkę. Na posmarowanych sosem mini pizzach rozkładamy szpinak, fetę i ananas. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 10.07.2012 08:25
fajne takie małe pizze:):)
msmariusz 26.06.2012 22:20
innna pizza i pewnie też smaczna
Rafał10 26.06.2012 22:01
pychota, zjadło by się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat