Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pizze ze szpinakiem, ananasem i fetą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
drożdże 50 g
sól do smaku
mąka 3 1/3 szklanki
cukier 1 1/2 łyżeczki
sos
ketchup 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
ponadto :
szpinak świeży 100 g
ser feta 150 g
oliwa
ananas z puszki 1/2 puszki
woda 1 (gorąca)
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 2 łyżki
ser żółty 80 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pizze ze szpinakiem, ananasem i fetą

Składniki są na około 12 sztuk

CIASTO: Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i 1/3 szklanki mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie dodajemy szczyptę soli i 3 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Następnie dłońmi natłuszczonymi oliwą odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe pizze, każdą układamy na wysmarowanej oliwą blasze.

Składniki sosu mieszamy razem i smarujemy nim mini pizze.
Szpinak dusimy pod przykryciem 5 minut na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Ser feta i ananas kroimy w kostkę. Na posmarowanych sosem mini pizzach rozkładamy szpinak, fetę i ananas. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 10.07.2012 08:25
fajne takie małe pizze:):)
msmariusz 26.06.2012 22:20
innna pizza i pewnie też smaczna
Rafał10 26.06.2012 22:01
pychota, zjadło by się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak