Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pizze ze szparagami, bobem i szynką

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne i apetyczne mini pizze na drożdżowym cieście ze szparagami, bobem i szynką. Idealne na kolację ze znajomymi.

Składniki:

Ciasto:

mąka 3 szklanki
drożdże 30 gramów
mleko 1 szklanka
masło 150 gramów
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Farsz:

szparagi zielone 0.5 pęczka
bób 150 gramów
szynka 150 gramów
ketchup 1 szklanka
ser żółty 200 gramów
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
bazylia świeża 20 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pizze ze szparagami, bobem i szynką

Bób zagotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Szparagi przyciąć, pokroić na mniejsze kawałki i również zagotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Szynkę pokroić na paski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, sól, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm i powycinać kółka.

Każde kółko posmarować ketchupem, ułożyć szynkę, szparagi oraz bób. Całość posypać odrobiną soli i pieprzu i startym serem. Piec około 12-15 minut w temperaturze 220 stopni. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak