Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pizze wg iziona

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
drożdże 5 dag
olej 5 łyżek
sól 1/2 łyżeczki
DODATKOWO:
ser salami 30 dag
szynka kilka plasterków
keczup
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
pieczarki marynowane 1 słoik
woda 1 (ciepła)
jajko ugotowane na twardo 1-2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pizze wg iziona

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie dodać mąkę i sól oraz olej, zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto nie musi specjalnie wyrastać wystarczy mu czas kiedy przygotowujemy resztę składników.
Z ciasta uformować malutkie placuszki o grubości 1cm i ułożyć na natłuszczonej blaszce, każdy placuszek nakłuć w kilku miejscach widelcem i posmarować keczupem.
Z sera ukroić tyle plastrów ile mamy placków u mnie 11 sztuk, a resztę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Plastry sera ułożyć na placuszkach, pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki które razem z papryką ułożyć na serze, obok położyć paseczki szynki i po plasterku jajka, wszystko posypać startym serem i niewielką ilością przyprawy do pizzy.
Piec 10-15 min w temp. 180st. Podawać gorące polane dodatkowo keczupem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 07.05.2013 09:20
fajny przepis :)
ziutula
ziutula 21.10.2012 17:32
my lubimy i na zimno je zjeść, jak zostaną oczywiście na później...
adelajda 21.10.2012 16:14
na pewno smaczne !
jasiek 21.10.2012 13:27
apetyczne takie pizze na jesienny piknik idalne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak