Mini pizze na zaczynie poolish

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto zaczyn

  • mąka pszenna

    125 g
  • woda

    125 ml
  • drodże,

    1 łyżeczka

Nadzienie

  • pieczarki

    7 szt
  • sos pomidorowy

    6 łyżek
  • mozzarella w kulce

    2 szt
  • oregano

    do smaku
  • bazylia świeża

    do smaku
  • oliwa

    do smaku

Ciasto właściwe

  • mąka pszenna

    200 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda letnia

    100 ml
  • drożdże

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki zaczynu mieszamy w małej miseczce i odstawiamy do fermentacji na 12 (maksymalnie 16 ) godzin w ciepłe miejsce.
Następnie mąkę mieszamy z solą. Zaczyn mieszamy z wodą, dodajemy mąkę i drożdże i wyrabiamy ciasto, dodając oliwę. Najpierw wyrabiamy na pierwszym biegu przez 3 - 4 minuty, a później przez kolejne 6 - 7 minut na wyższym biegu. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Ciasto wyjmujemy na omączony blat, formujemy z niego kulę, umieszczamy w szczelnym naczyniu i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 1- 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Kulę rozpłaszczamy na omączonym blacie i dzielimy na 3 części. Rozciągamy placki dłońmi do żądanej wielkości i przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką.
Następnie ciasto malujemy sosem, układamy pozostałe składniki, posypujemy oregano, delikatnie spryskujemy oliwą i odstawiamy na 15 - 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, z uprzednio włożonym do niego kamieniem.. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu dekorujemy świeżą bazylią.
Kulinarne przgody Gatity
Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego wyliczenia kiedy chcemy jeść pizzę, ale myślę, że gra jest warta świeczki. Ciasto jest doskonałe, najlepsze jakie robiłam do tej pory.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 09.04.2016 13:07
smaczne danie
Nasze Smaki 13.08.2014 11:23
cudowna pizzerka będę musiała sama zrobić ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat