Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pierożki z czereśniami Zewy

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 2 szk typ 500
gorąca woda 3/4 szk około
olej rzepakowy 2 łyżka
sól 2 szczypta

Dodatkowo

czereśnie 500 około 500 g wydrylowane
śmietana 12% 1/2 szk gęsta
cukier do smaku

Porada

dodatkowo będzie potrzeba trochę mąki do podsypywania ciasta w czasie walkowania

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pierożki z czereśniami Zewy

Kroki postępowania

1
Przed zabraniem się za ciasto należy umyć i wydrylować czereśnie oraz wymieszać śmietanę z cukrem.
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć.
Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką.
Krok 1 - Mini pierożki z czereśniami Zewy foto
2
Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką.
Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki.
Krok 2 - Mini pierożki z czereśniami Zewy foto
3
Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką aby nie wyschły.
Krok 3 - Mini pierożki z czereśniami Zewy foto
4
Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia.
Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną.
Można udekorować czereśniami i listkami mięty.
Krok 4 - Mini pierożki z czereśniami Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 27.07.2015 09:55
Dzięki, takie lekkie na upały idealne :)
mysza75 25.07.2015 19:36
jakie dobre aż chce sie jeśc
Betina#45 25.07.2015 17:58
świetne pierożki ;)
bietka 25.07.2015 15:49
po prostu uwielbiam :)
inka2012 25.07.2015 15:03
apetycznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak