Mini pierożki z czereśniami Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    2 szk typ 500
  • gorąca woda

    3/4 szk około
  • olej rzepakowy

    2 łyżka
  • sól

    2 szczypta

Dodatkowo

  • czereśnie

    500 około 500 g wydrylowane
  • śmietana 12%

    1/2 szk gęsta
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini pierożki z czereśniami Zewy foto
Przed zabraniem się za ciasto należy umyć i wydrylować czereśnie oraz wymieszać śmietanę z cukrem.
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć.
Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką.
Krok 2 - Mini pierożki z czereśniami Zewy foto
Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką.
Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki.
Krok 3 - Mini pierożki z czereśniami Zewy foto
Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką aby nie wyschły.
Krok 4 - Mini pierożki z czereśniami Zewy foto
Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia.
Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną.
Można udekorować czereśniami i listkami mięty.
ZEWA
dodatkowo będzie potrzeba trochę mąki do podsypywania ciasta w czasie walkowania

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 27.07.2015 09:55
Dzięki, takie lekkie na upały idealne :)
mysza75 25.07.2015 19:36
jakie dobre aż chce sie jeśc
Betina#45 25.07.2015 17:58
świetne pierożki ;)
bietka 25.07.2015 15:49
po prostu uwielbiam :)
inka2012 25.07.2015 15:03
apetycznie wyglądają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat