Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pączusie serowo - miętowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dkg
ser biały twarogowy 50 dkg
jajko 4 sztuki
drożdże 5 dkg
cukier kryształ 1/2 szklanki
świeża mięta posiekana 2 łyżki
olej do smażenia 0,5-1 litr
cukier puder 1-2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pączusie serowo - miętowe

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajka, ser twarogowy, drożdże i cukier. Posiekać miętę razem z młodymi gałązkami, aby uzyskać około 2 łyżki i dodać do składników. Dobrze wyrobić ciasto.
Krok 1 - Mini pączusie serowo - miętowe foto
2
Ciasto podzielić na 2-3 części i od razu rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm. Kieliszkiem wykrawać kółka i układać na blaszkach do wyrośnięcia.
Krok 2 - Mini pączusie serowo - miętowe foto
3
Olej rozgrzać w niskim garnku. Dobrze jest zrobić próbę - włożyć 1 kulkę i zobaczyć czy nie smaży się za szybko - olej może być za gorący - pączki są małe i szybko mogą się spalić. Na olej wkładać wyrośnięte kulki. Teraz smażyć na małym ogniu na złoty kolor.
Krok 3 - Mini pączusie serowo - miętowe foto
4
Odwracać pączusie długim widelcem na drogą stronę - jest to wcale niełatwe, bo pączki są okrągłe i zachowują się jak boja na wodzie ): - ja nakłuwałam je wtedy widelcem przed odwróceniem.
Krok 4 - Mini pączusie serowo - miętowe foto
5
Usmażone wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju.
Krok 5 - Mini pączusie serowo - miętowe foto
6
Jeszcze ciepłe przekładać do pojemnika z cukrem pudrem i obtaczać - do ciepłych cukier lepiej przylgnie.
Krok 6 - Mini pączusie serowo - miętowe foto
7
Moje mini pączusie mają orginalny świeżo miętowy aromat. To smaczna słodka przekąska nie tylko w karnawale - polecam.
Krok 7 - Mini pączusie serowo - miętowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.04.2017 11:35
bardzo ciekawa propozycja
ben-ka 16.10.2016 18:41
Bardzo takie lubię.
gacopierz23 12.05.2014 19:42
świetne pączki i smak też ciekawy
nogawkuchni 06.02.2014 16:09
Pyszne pączusie o ciekawym smaku,smakowicie się prezentują,interesujący i przydatny przepis.
pajbek 06.02.2014 14:46
Fajne co nieco :-)
Pyszota 06.02.2014 13:25
bardzo lubię, z odrobiną świeżości
marta1221 06.02.2014 13:19
ciekawy pomysł z ta miętą
Piotr-21 06.02.2014 13:07
muszą być dobre
Barbara/zuza22_85 06.02.2014 12:54
bardzo smaczne
PaniMISIOWA 06.02.2014 12:28
jestem bardzo ciekawa ich smaku
Mysiunia 06.02.2014 12:14
super pomysł :) na pewno pysznie smakowało :)
Romanowka 06.02.2014 12:05
w wyrobach cukierniczych dla mnie, aromat mięty zawsze jest miłym akcentem, pyszne pączusie!
Noruas 06.02.2014 12:04
Ja też nie dodawałam, interesujący pomysł
MagdaXXX 06.02.2014 11:57
mięty nigdy nie dodawałam do pączków ciekawe jak smakują. Można by zrobić do nich lukier miętowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak