Przepis i sposób przygotowania na: Serowe mini pączki
Przygotowując mini pączki serowe pamiętajcie o:
- natłuszczeniu rąk olejem przed formowaniem kulek z ciasta
- odpowiednim nagrzaniu tłuszczu, w którym będą smażyć się kulki
- o odsączeniu pączków z tłuszczu i oprószeniu lub obtoczeniu ich cukrem pudrem
Przepis na pączki, w tym przypadku miniaturowe kuleczki jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najmłodsi i Ci troszkę starsi z pewnością pokochają smak tego deseru i wierzcie - na jednej porcji się nie skończy!
1. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy (ciasto będzie kleiste, ale takie ma być).
2. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy uformowane z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego (zamiast formować kulek można nakładać ciasto łyżeczką do herbaty). Pączki w większości odwracają się same, jednak czasami się zdarza, że trzeba im w tym pomóc.
3. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pączki oprószamy cukrem pudrem.