Przepis i sposób przygotowania na: Mini pączki Gosi
marmolada do nadzienia
cukier puder do posypania
1 litr oleju
Podgrzewamy mleko
Margarynę lub masło rozpuszczamy
Do miski wsypujemy mąkę ,robimy wgłębienie kruszymy drożdze dodajemy
trochę cukru i 2-3 łyżki letniego mleka mieszamy i zostawiamy aż
drożdze wyrosną.
Do miski jak drożdze wyrosną dodajemy pozostały cukier,
cukier waniliowy ,sol,wbijamy jajka,wlewamy mleko i margarynę i spirytus.Mieszamy ręką albo
mikserem.Ciasto oprószamy lekko mąką
nakrywamy i odstawiamy aż ciasto wyrośnie ,jeszcze raz przerabiamy ciasto
aż znowu wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką wałkujemy na
grubość 1 cm wycinamy foremką kształty albo szklanką krążki.nakrywamy ściereczką i zostawiamy aż pączki podrosną.> W rondlu najlepiej niskim i szerokim rozgrzewamy olej wrzucamy
pączki mini stroną która była na górze wkładamy najpierw do
oleju ,smażymy .
Paczki po usmażeniu nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem.
POLECAM!!!!