Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pączki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 0,5 litra
masło 15 dkg
drożdże 10 dkg
smalec 3 kostki
sól 1 łyżeczka
cukier puder do poypania
cukier 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pączki

Pokruszone drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżeczki cukru, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie połączyć je z resztą składników i zagnieść, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z ciasta urywać małe kawałki wielkości mandarynki i formować z nich kuleczki. Rozpuścić smalec w garnku i gdy się rozgrzeje wkładać pączki. Po rozgrzaniu tłuszczu i włożeniu pączków zmniejszyć ogień aby nie przypalić pączków. Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor.Po usmażeniu wykładać je na papierowe ręczniki aby ociekły z tłuszczu i posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 02.01.2012 20:55
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak