Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini kuleczki z sosem prowansalskim

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
bułka czerstwa 1 szt
mleko 1 szkl
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sos sojowy 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna
mąka 1 łyżka
cebula biała 1 szt
majeranek
miód
pomidory krojone z puszki 1 szt
oliwa
przecier pomidorowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mini kuleczki z sosem prowansalskim

Do miesa mielonego dodajemy namoczoną w mleku i wyciśniętą bułkę .Dodajemy 1/2 łyżeczkę kucharka,sos sojowy do smaku ,zioła prowansalskie ok 2 łyżeczki,wyciśnięty jeden ząbek czosnku i wszystko bardzo dobrze wyrabiamy .
Z mięsa robimy malutkie kuleczki ,które obtaczamy w mące i smażymy na oliwie na patelni .
W garneczku gotujemy sos. Na oliwę dajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulę .Potem dodajemy majeranek ok 1/2 łyżeczki i zioła prowansalskie ok 2 łyżeczek . Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy .Mieszamy blenderem . Dodajemy trochę przecieru pomidorowego i miód prawdziwy . Ilość miodu zależna od smaku .Sos ma być lekko słodki nie kwaśny .Sos gotujemy ,podlewając bulionem ,na koniec lekko zaciągamy mąką .Do sosu wkładamy kuleczki ,zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabriela7 04.09.2011 05:58
piękne
iwa643 03.09.2011 06:04
Sos doprawiamy sosem sojowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak