Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini kokardki z brukselką

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Danie z makaronem i brukselką.

Składniki:

Składniki:

makaron kokardki 250 gramów
brukselka 15 sztuk
boczek surowy 4 plastry
czosnek ząbki 2 sztuki
masło zimne 2 łyżki
śmietana kremówka 150 mililitrów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

Przed podaniem posypujemy startym parmezanem lub też świeżą bazylią.

Przepis i sposób przygotowania na: Mini kokardki z brukselką

Makaron gotujemy al dente. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, przecinamy na połówki lub jeśli są większe to na ćwiartki. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano. (jeśli używamy świeżego oregano można go dać trochę więcej niż 1/2 łyżeczki) Na maśle z czosnkiem i oregano podsmażamy brukselki, a następnie dodajemy ugotowany makaron oraz boczek. Zalewamy śmietanką, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak