Przepis i sposób przygotowania na: Mini klopsiki w sosie
Kroki postępowania
500 g łopatki wieprzowej
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
pieprz kolorowy do smaku
sól morska z magnezem do smaku
Na sos :
1 czerwona papryka
1 cebula
600 g pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego z ziołami
1,5 szk bulionu ( rosół )
kilka łyżek oleju
Do smaku :
sól morska z magnezem
pieprz kolorowy
pieprz cayenne
zioła włoskie
czosnek granulowany
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sos :
Pomidory ( najlepiej swoje ) i paprykę umyć, cebulę obrać i umyć. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną z olejem patelnię lub do rondla i podsmażyć.
Mięso na klopsiki umyć, włożyć do rozdrabniacza, dodać jajka oraz odrobinę soli i pieprzu i dokładnie rozdrobnić mięso. Do mięsa dodać kaszę mannę i wymieszać masę. W garnku zagotować wodę, można dodać kostkę bulionową. Do gotującej się wody wkładać maleńkie porcje masy mięsnej ( ja pomogłam sobie kulkownicą nabierając nią masę i wrzucając na wrzątek ).