Przepis i sposób przygotowania na: Mini klopsiki
1 jajko
2 ugotowane ziemniaki
sól
pieprz
1/2 łyżeczki tymianku lub majeranku
1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
mąka
koperek
1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka jarzynki
wykonanie:
Ziemniaki dokładnie utłuc i wymieszać z mięsem mielonym, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz jajko, dosypać tymianek i sól oraz pieprz do smaku, dokładnie wszystko wymieszać i z masy mięsnej uformować malutkie kuleczki które obtoczyć w mące. W płaskim, a szerokim garnku zagotować około 1 szklanki wody z dodatkiem jarzynki i do gotującej się ostrożnie włożyć klopsiki, przykryć i na malutkim palniku gotować kilka minut, aby klopsiki się ugotowały, następnie dolać śmietankę i na sam koniec dosypać 1/2 pęczka posiekanego koperku. Podawać gorące z dodatkiem ryżu.