Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini kebaby z kurczaka na patyku – Shish kebaby

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 2
czosnek 2 ząbki
sól
Papryka słodka mielona Prymat
przyprawa do gyrosa
Papryka ostra mielona Prymat
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
patyki do szaszłyków
olej do smażenia
filet z kurczaka podwójny 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Mini kebaby z kurczaka na patyku – Shish kebaby

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielonego kurczaka wkładamy do miski, dodajemy jajko. Cebulkę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oleju i dodajemy do mięsa. Wsypujemy przyprawy, używamy ich w takich proporcjach aby mięso było słone i pikantne.
Krok 1 - Mini kebaby z kurczaka na patyku – Shish kebaby foto
2
Z przygotowanego mięsa formujemy pałki, które nabijamy na patyk do szaszłyków. Najlepiej jest formułować je mokrymi dłońmi. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy pałki z obu stron na rumiany kolor.
Krok 2 - Mini kebaby z kurczaka na patyku – Shish kebaby foto
3
Tak przygotowane kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z frytkami i warzywami.
Krok 3 - Mini kebaby z kurczaka na patyku – Shish kebaby foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Boska_Agatka 05.04.2013 10:39
palce lizać smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak