Mini hamburgery z Jalapeño

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    20 gram
  • mleko ciepłe

    3 łyżki
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    416 gram
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    2 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
  • jaja

    2 sztuki
  • mięso mielone wieprzowe

    750 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • pesto

    2 łyżeczki
  • papryczki jalapeno

    10 sztuk
  • ser cheddar

    4 łyżki
  • ogórek

    1 sztuka
  • ketchup

    2 łyżki
  • wykałaczki

    23 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułeczki

1. Zrób zaczyn drożdżowy. W małej misce połącz drożdże, 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

2. W misce od miksera połącz mąkę, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę soli. Następnie dodaj szklankę mleka, masło, jajko oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto końcówką z hakiem albo ręcznie przez kilka minut.

3. Włóż wyrobione ciasto do miski, lekko spryskanej oliwą. Przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.

4. Kiedy ciasto już wyrośnie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrób, aby się nie kleiło.

5. Następnie podziel na dwie części (tak będzie łatwiej) i rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.

6. Teraz przy pomocy pierścienia, wytnij kółka (u mnie o średnicy 6 cm).

7. Połóż wszystkie wykrojone bułeczki na blasze do pieczenia, pozostawiając około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony.

8. Przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut, aby ciasto po raz drugi wyrosło.

9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i piecz około 15 minut, aż bułeczki będą lekko złotego koloru.

10. Po wyjęciu z piekarnika, posmaruj bardzo cienką warstwą stopionego masła.

11. Odłóż na kratkę do ostygnięcia.

Kotleciki

1. Do dużej miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj do uzyskania zwartej masy.

2. Uformuj małe kotleciki.

Aby mieć pewność, że wszystkie kotleciki będą miały taką samą wielkość, używam pierścienia, którego użyłam do robienia bułeczek. Połóż pierścień i delikatnie rozłóż w nim mięso, aby uformować idealne koło.

3. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotleciki przez około 2 minuty z każdej strony, aby były lekko brązowe.

Burgery

1. Rozłóż bułeczki na blacie, każdą z nich delikatnie przekrój na pół.

2. Górną oraz dolną cześć posmaruj ketchupem.

3. Następnie na dolną część połóż kotlecik, na niego ogórek i kawałek pomidora.

4. Przykryj górną częścią bułeczki i wbij wykałaczkę.

5. Można podawać z ciepłym kotlecikiem, wtedy podgrzej go lekko w mikrofalówce.

Bardzo dobrze smakują również na zimno. W takim wypadku burgery można przygotować nawet kilka godzin wcześniej. Pamiętaj przykryć zrobione burgery, aby nie wyschły.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 27.07.2015 09:54
wyglada smacznie
Adamorek 11.01.2014 15:36
Ciekawe na przekąskę
Pajecznik 10.04.2013 18:27
Musze wypróbować! Genialne na małą imprezę :)
agnieszkalider 27.01.2013 22:12
musze je zrobić
goofy9 23.01.2013 21:39
świetne
agnieszkalider 21.01.2013 21:34
rewelacyjne te hamburgerki
Hanna10 16.01.2013 12:13
Apetycznie to mało...świetny pomysł :)
tomek18 13.01.2013 10:36
apetyczne te hamburgerki
Agnieszka91 02.10.2012 14:18
pychotka
Rafał10 02.10.2012 12:43
bardzo smacznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat