Przepis i sposób przygotowania na: Mini gołąbki z pekińskiej kapusty
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odsączyć na sicie.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oleju.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać ugotowany odsączony ryż, jajko, podsmażoną cebulę oraz przyprawy dokładnie wymieszać.
Kapustę obieramy z wierzchnich brzydkich liści, następnie odcinamy dolną zgrubiałą część (około 5 cm), rozdzielamy liście i blanszujemy we lekko osolonym wrzątku około 2-3 minut. Wyjmujemy i osuszamy.
Liście rozkładamy. Na każdy liść nakładamy porcję farszu, zwijamy boki do środka, a następnie w rulon.
W głębszym garnku na dnie układamy liście kapusty, na liściach ciasno układamy gołąbki.
Zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy około 20 minut.
Następnie gołąbki podpiekamy na patelni lub w piekarniku podając z ketchupem albo po prostu w ulubionym sosie.