Mini gołąbki z pekińskiej kapusty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Rodzinka poprosiła o gołąbki, więc postanowiłam ich zaskoczyć. Robiłam już gołąbki z kapusty białej, włoskiej ale tym razem postanowiłam przygotować mini gołąbki z kapusty pekińskiej. Gołąbki wyszły delikatne, pyszne no i szybko się je robi.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • kapusta pekińska

    1 sztuka
  • woda gorąca

    1.5 litra
  • sól

    1 łyżeczka

Farsz:

  • mięso mielone wieprzowe

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • olej rzepakowy do smażenia

    2 duże łyż.
  • sól

    1 duża łyż.
  • czarny pieprz mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • suszony majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczek
  • papryka ostra Prymat

    0.5 łyżeczki
  • przyprawa KUCHAREK

    1 duża łyż.
  • ryż

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odsączyć na sicie.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oleju.

Mięso mielone włożyć do miski, dodać ugotowany odsączony ryż, jajko, podsmażoną cebulę oraz przyprawy dokładnie wymieszać.

Kapustę obieramy z wierzchnich brzydkich liści, następnie odcinamy dolną zgrubiałą część (około 5 cm), rozdzielamy liście i blanszujemy we lekko osolonym wrzątku około 2-3 minut. Wyjmujemy i osuszamy.

Liście rozkładamy. Na każdy liść nakładamy porcję farszu, zwijamy boki do środka, a następnie w rulon.
W głębszym garnku na dnie układamy liście kapusty, na liściach ciasno układamy gołąbki.

Zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy około 20 minut.

Następnie gołąbki podpiekamy na patelni lub w piekarniku podając z ketchupem albo po prostu w ulubionym sosie.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodajemy do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:26
Dobre.
Bożena Matuszczyk 29.01.2019 15:20
Izuniu powiem szczerze że teraz częściej będę robiła gołąbki z pekińskiej kapusty jak z białej. Są na prawdę bardzo smaczne no i szybkie w przygotowaniu.;)
Babeczka35 29.01.2019 15:17
Ciekawe gołąbki. Jeszcze takich nie robiłam.
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 19:24
Oj u mnie by mogły być co drugi dzień i rodzinka była by zadowolona.;)
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 19:23
Danielek były na prawdę smaczne, szybko się je robiło i na pewno często będę robiła z pekińskiej kapusty.;)
ben-ka 08.01.2019 19:01
Lubię gołąbki i powinnam je zrobić, bo dawno u mnie nie było :)
danielek 08.01.2019 16:47
Na pewno dobre :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat