Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini gołąbki z pekińskiej kapusty

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rodzinka poprosiła o gołąbki, więc postanowiłam ich zaskoczyć. Robiłam już gołąbki z kapusty białej, włoskiej ale tym razem postanowiłam przygotować mini gołąbki z kapusty pekińskiej. Gołąbki wyszły delikatne, pyszne no i szybko się je robi.

Składniki:

Potrzebne składniki:

kapusta pekińska 1 sztuka
woda gorąca 1.5 litra
sól 1 łyżeczka

Farsz:

mięso mielone wieprzowe 500 gramów
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy do smażenia 2 duże łyż.
sól 1 duża łyż.
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczek
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
przyprawa KUCHAREK 1 duża łyż.
ryż 100 gramów

Porada

Przyprawy dodajemy do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Mini gołąbki z pekińskiej kapusty

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odsączyć na sicie.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oleju.

Mięso mielone włożyć do miski, dodać ugotowany odsączony ryż, jajko, podsmażoną cebulę oraz przyprawy dokładnie wymieszać.

Kapustę obieramy z wierzchnich brzydkich liści, następnie odcinamy dolną zgrubiałą część (około 5 cm), rozdzielamy liście i blanszujemy we lekko osolonym wrzątku około 2-3 minut. Wyjmujemy i osuszamy.

Liście rozkładamy. Na każdy liść nakładamy porcję farszu, zwijamy boki do środka, a następnie w rulon.
W głębszym garnku na dnie układamy liście kapusty, na liściach ciasno układamy gołąbki.

Zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy około 20 minut.

Następnie gołąbki podpiekamy na patelni lub w piekarniku podając z ketchupem albo po prostu w ulubionym sosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:26
Dobre.
Bożena Matuszczyk 29.01.2019 15:20
Izuniu powiem szczerze że teraz częściej będę robiła gołąbki z pekińskiej kapusty jak z białej. Są na prawdę bardzo smaczne no i szybkie w przygotowaniu.;)
Babeczka35 29.01.2019 15:17
Ciekawe gołąbki. Jeszcze takich nie robiłam.
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 19:24
Oj u mnie by mogły być co drugi dzień i rodzinka była by zadowolona.;)
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 19:23
Danielek były na prawdę smaczne, szybko się je robiło i na pewno często będę robiła z pekińskiej kapusty.;)
ben-ka 08.01.2019 19:01
Lubię gołąbki i powinnam je zrobić, bo dawno u mnie nie było :)
danielek 08.01.2019 16:47
Na pewno dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak