Mini gofry ze śmietaną i czekoladą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • cukier

    3 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • jajka

    2
  • olej

    1/2 szkl
  • mleko

    1,5 szkl

Dodatkowo

  • śmietana kremówka

  • czekolada mleczna

    1/2 tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka jajek, mleko i olej. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Pozostałe białka jajek ubić na pianę i dodać do masy, ponownie wymieszać. Gofrownicę (na mini gofry) mocno rozgrzać. Nakładać ciasto i piec 3-4 min (czas zależy też od gofrownicy). Gotowe i jeszcze ciepłe gofry podawać z ubitą kremówką i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 19.06.2015 20:32
pysznie wyglądają
Damiano 21.05.2015 08:17
bardzo dobre
misia53 11.05.2015 00:08
i ja na taki deserek się piszę
ania2610 10.05.2015 20:08
pysznie wyglądają - uwielbiam gofry!
gosia1988 10.05.2015 19:32
coś dla mnie - uwielbiam takie desery

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat