Mini focaccia z wędzonymi szprotkami

Mini focaccia z wędzonymi szprotkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    400 gram, chlebowa
  • mleko

    3/4 szklanki
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • drożdże świeże

    4 dag

DODATKOWO

  • olej

    3 łyżki do posmarowania
  • szprotki

    200 gram
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • oliwki czarne

    kilka
  • sól

    gruba morska
  • rukola

    do podania
  • ketchup

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini focaccia z wędzonymi szprotkami
Do letniego mleka dodajemy drożdże oraz cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia składników.
W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, olej i jajko. Do przygotowanych składników dodajemy przygotowane mleko.
Krok 2 - Mini focaccia z wędzonymi szprotkami
Całość wyrabiamy około 15 minut.
Krok 3 - Mini focaccia z wędzonymi szprotkami
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (na około 50-60 minut).
Krok 4 - Mini focaccia z wędzonymi szprotkami
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1, 5 cm. Za pomocą kupka lub innego okrągłego naczynia wycinamy koła o średnicy około 9 cm.
Placuszki przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy olejem.
Krok 5 - Mini focaccia z wędzonymi szprotkami
Na każdym układamy po 2-3 szprotki (bez ogona i głowy), 2-3 pokrojone oliwki czarne, plasterku czerwonej cebuli.
Całość delikatnie posypujemy grubą solą morską i odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia ciasta.
Placuszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia (w 180°C).

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ania2610

07.12.2016 17:18
Jak one super wyglądają?

teresa18

06.12.2016 22:19
Świetnie wygląda

gusia1000

06.12.2016 22:17
cuda-niewidy.

Iwusia

06.12.2016 21:16
ależ to musi być pyszne

AZgotuj

06.12.2016 19:33
pięknie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat