Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini focaccia dyniowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

woda 1 szklanka
drożdże 3 dag
mąka 300 gram
puree z dyni 2 łyżki, gęstego
olej 2 łyżki
sól 1/4 łyżeczki
tymianek 3/4 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

DODATKOWO

filet z kurczaka 1 pojedynczy
dynia ok 100 gram
oliwa
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
olej do smażenia
rozmaryn świeży kilka gałązek
przyprawa do potraw do pizzy
jajko do posmarowania

Porada

Najprościej ujmując focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Jak z każdym daniem tak i z focaccią można pokombinować:).

Przepis i sposób przygotowania na: Mini focaccia dyniowa

Kroki postępowania

1
Wodę delikatnie podgrzewamy. W letniej rozpuszczamy cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
W misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, tymianek, dynię, olej. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przygotowanych składników.
Krok 1 - Mini focaccia dyniowa foto
2
Ciasto wyrabiamy około 10 minut po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Mini focaccia dyniowa foto
3
Między czasie przygotowujemy dynię i fileta.
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i przysmażamy
Krok 3 - Mini focaccia dyniowa foto
4
Dynie kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem.
Krok 4 - Mini focaccia dyniowa foto
5
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy zgrabny placek.
Krok 5 - Mini focaccia dyniowa foto
6
Uformowane kawałki ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Następnie w ciasto wbijamy kawałki mięsa i dyni. Dodatkowo wbijamy gałązki rozmarynu. Całość oprószamy przyprawą do pizzy.
Focaccie wkładamy do piekarnika. Ustawiamy go na 180°C . Całość pieczemy około 25-30 minut do zrumienienia.
Krok 6 - Mini focaccia dyniowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 02.01.2016 15:58
ciekawy przepis
gusia1000 02.01.2016 02:11
Pomyslowo, smacznie.
dollce 01.01.2016 20:16
Super propozycja :)
olkaaa 01.01.2016 14:08
super pomysł
Agnieszka-87-25 01.01.2016 09:11
bardzo fajne to jest
Maridka19 01.01.2016 08:36
Super pyszna przekąska .
RenataZ-et 31.12.2015 22:14
super apetycznie u Ciebie :)
dorota w 31.12.2015 22:01
Jakie pulchne ciasto :)
Mama niejadka 31.12.2015 21:40
Musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak