Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini eklerki z bitą śmietaną

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1 szkl
masło 10 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda 1 szkl
jajko 4 szt
sól szczypta

Krem

śmietana kremówka 1 szkl
cukier puder 4 łyżki
cukier wanilinowy 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder do posypania

Porada

Eklerki można oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą

Przepis i sposób przygotowania na: Mini eklerki z bitą śmietaną

Wodę z solą i masłem zagotować. Wsypać przesianą mąkę i miksować około 10 minut. Następnie ciągle miksując dodawać stopniowo po 1 jajku. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyciskać podłużne ciasteczka. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut. Krem: Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ubijania połączyć z płynną żelatyną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Zimne eklerki przekroić na pół, napełnić kremem, przykryć drugą połową. Oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiczekz 15.11.2014 00:37
fajne ciasteczka
Renata22 15.11.2014 00:19
małe i puchate ;)
gusia1000 15.11.2014 00:18
Lubię je jeść.
kasia.s 14.11.2014 20:31
Wyglądają bardzo apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak