Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini choinki świąteczne

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

miód prawdziwy 2 łyżki
cukier kryształ 3 łyżki
jaja 2
proszek do pieczenia 1/2 z małego opakowania
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
mąka pszenna 0.5 kg
tłuszcz 10 dag

dekoracje

cukier puder 15 dag
dżem truskawkowy 1/2 słoiczka
mak 1 łyżeczka
rodzynki 15 dag
serek waniliowy 1 mały kubeczek

Składniki na lukier różowy

cukier puder 10 dag
sok z cytryny z 1/2 cytryny
sok z buraków 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini choinki świąteczne

Kroki postępowania

1
Połowę cukru upalić na karmel . Tłuszcz ucieramy z resztą cukru. Dodajemy żółtka rozpuszczony miód oraz zimny karmel , proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika i mąkę. Wszystko rozdrobnić nożem.
Krok 1 - Mini choinki świąteczne foto
2
Z składników wyrabiamy ciasto i odstawimy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Mini choinki świąteczne foto
3
Po wyciągnięciu ciasta , ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka foremką gwiazdką.
Krok 3 - Mini choinki świąteczne foto
4
Na posmarowana blachę ułożyć ciasteczka i piec w temperaturze 170 stopni około 15 minut.
Po upieczeniu ciasteczka przekładamy dżemem truskawkowym i serkiem waniliowym i udekorować rodzynkami i makiem.
Wykonanie lukru białego :
Wszystkie składniki dobrze utrzeć.
Do lukru różowego dodajemy sok z buraków.
Krok 4 - Mini choinki świąteczne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 08.12.2015 19:29
Szkoda ze te gwiazdki nie wycinałas róznej wielkości i nie popatrzyłas jak układać te gwiazdki
sliwka 08.12.2015 16:11
Piękne;)) Mniam;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak