Przepis i sposób przygotowania na: Mini Calzone
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, oliwę z oliwek oraz wodę (woda ma być letnia, nie gorąca). Wyrabiamy ciasto aż będzie elastycznie i nie będzie kleiło się do rąk. Wkładamy ciasto do miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia ok.1h.
Farsz:
Kurczaka przyprawiamy oregano, papryką słodką oraz solą i pieprzem. Następnie smażymy. Pieczarki, paprykę, cebulę oraz suszone pomidory kroimy w kosteczkę. Do miski dodajemy kukurydzę, wcześniej pokrojone warzywa oraz podsmażonego kurczaka. Całość mieszamy.
Kiedy ciasto urosło, wałkujemy go, ale niezbyt cienko aby ciasto nie pękało podczas pieczenia. Za pomocą szklanki wycinać kółka, na środek kłaść farsz oraz górę posypać serem, lepić jak tradycyjne pierogi.
Pierożki układać na blasze do pieczenia, posmarowaną oliwą z oliwek.
Piec ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 200-210 stopni.
Podawać z ulubionym sosem np. tysiąca wysp, czosnkowym lub pomidorowym