Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini babeczki z jabłkami i miodem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche 400 g
jabłka 6 szt
miód lipowy 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
ekstrakt waniliowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini babeczki z jabłkami i miodem


Jabłka obieram, myję i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka przekładam do garnka o grubym dnie. Duszę ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję miód, cynamon oraz ekstrakt z wanilii. Duszę jeszcze ok 3 min aż sok z jabłek wyparuje. Konsystencja jabłek musi być gęsta. Całoś studzę.
Ciasto kruche kroję na 12 kwadratów( można również wyciąć krążki). Wielkość uzależniona jest od foremek do babeczek.
Kwadraty wkładam do foremek a następnie lekko dociskałam brzegi. Foremki wypełniam nadzieniem ok 1 i 1/2 łyżki.
Z pozostałego ciasta tworzę kratkę na babeczkach.
Piekę ok 30 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzę na kratce, wyciągam z foremek i posypuję cukrem pudrem lub mielonymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 09.01.2017 13:59
wglądają smakowicie
Krystyna32 09.01.2017 12:04
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak