Mini babeczki z jabłkami i miodem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto kruche

    400 g
  • jabłka

    6 szt
  • miód lipowy

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Jabłka obieram, myję i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka przekładam do garnka o grubym dnie. Duszę ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję miód, cynamon oraz ekstrakt z wanilii. Duszę jeszcze ok 3 min aż sok z jabłek wyparuje. Konsystencja jabłek musi być gęsta. Całoś studzę.
Ciasto kruche kroję na 12 kwadratów( można również wyciąć krążki). Wielkość uzależniona jest od foremek do babeczek.
Kwadraty wkładam do foremek a następnie lekko dociskałam brzegi. Foremki wypełniam nadzieniem ok 1 i 1/2 łyżki.
Z pozostałego ciasta tworzę kratkę na babeczkach.
Piekę ok 30 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzę na kratce, wyciągam z foremek i posypuję cukrem pudrem lub mielonymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 09.01.2017 13:59
wglądają smakowicie
Krystyna32 09.01.2017 12:04
apetyczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat