Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
serek mascarpone 200 gram
śmietana 30% 200 ml
cukier puder 3 łyżki
sok z limonki 2 łyżeczki
maliny świeże 250 gram
listki melisy 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami

Rozwijamy ciasto francuskie. Za pomocą kubka lub szklanki wykrawamy z ciasta koła. Wycięte ciasto układamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Każdy krążek nakłuwamy raz koło razu widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i jeśli ciasto urosło – raz jeszcze nakłuwamy je widelcem. Po czym pieczemy je kolejne 7-10 minut lub do momentu uzyskania pięknej złotej barwy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy ją mikserem przez 2 minuty. Dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu kiedy śmietana będzie sztywna. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, sok z limonki lub pomarańczy i syrop z czarnego bzu i miksujemy do połączenia się składników.

Na wystudzony krążek nakładamy porcję kremu, przykrywamy go drugim krążkiem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami i listkami melisy lub mięty. Czynność powtarzamy z kolejnymi krążkami i tak, aż do ostatniego krążka.

Ciastka schładzamy minimum 30 minut przed podaniem, smacznego :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 30.06.2017 15:44
Świetnie wygląda !
Ola1young 30.06.2017 13:08
super deser :)
Grazyna0211 30.06.2017 12:35
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak