Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto francuskie
1 opakowanie -
serek mascarpone
200 gram -
śmietana 30%
200 ml -
cukier puder
3 łyżki -
sok z limonki
2 łyżeczki -
maliny świeże
250 gram -
listki melisy
1 garść
Przepis i sposób przygotowania Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami
Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy ją mikserem przez 2 minuty. Dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu kiedy śmietana będzie sztywna. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, sok z limonki lub pomarańczy i syrop z czarnego bzu i miksujemy do połączenia się składników.
Na wystudzony krążek nakładamy porcję kremu, przykrywamy go drugim krążkiem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami i listkami melisy lub mięty. Czynność powtarzamy z kolejnymi krążkami i tak, aż do ostatniego krążka.
Ciastka schładzamy minimum 30 minut przed podaniem, smacznego :D
Komentarze (3)