Mille – Feuille a`la Igraszki z malinami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • serek mascarpone

    200 gram
  • śmietana 30%

    200 ml
  • cukier puder

    3 łyżki
  • sok z limonki

    2 łyżeczki
  • maliny

    250 gram
  • listki melisy

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozwijamy ciasto francuskie. Za pomocą kubka lub szklanki wykrawamy z ciasta koła. Wycięte ciasto układamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Każdy krążek nakłuwamy raz koło razu widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i jeśli ciasto urosło – raz jeszcze nakłuwamy je widelcem. Po czym pieczemy je kolejne 7-10 minut lub do momentu uzyskania pięknej złotej barwy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy ją mikserem przez 2 minuty. Dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu kiedy śmietana będzie sztywna. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, sok z limonki lub pomarańczy i syrop z czarnego bzu i miksujemy do połączenia się składników.

Na wystudzony krążek nakładamy porcję kremu, przykrywamy go drugim krążkiem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami i listkami melisy lub mięty. Czynność powtarzamy z kolejnymi krążkami i tak, aż do ostatniego krążka.

Ciastka schładzamy minimum 30 minut przed podaniem, smacznego :D

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 30.06.2017 15:44
Świetnie wygląda !
Ola1young 30.06.2017 13:08
super deser :)
Grazyna0211 30.06.2017 12:35
smaczny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat