Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowiec z wiśniami

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 4 sztuki
mleko 10 łyżek
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Piana z białek

białko 4 sztuki
cukier 1 szklanka

Dodatkowo

płatki migdałowe 15 dkg
wiśnie bez pestek z kompotu 50 dkg
galaretka wiśniowa 2 opakowania
śmietana kremówka 1/2 l
śmietan fix 2 opakowania
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowiec z wiśniami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, cały czas ucierać. Stopniowo dodawać mleko nie przerywając ucierania.
Krok 1 - Migdałowiec z wiśniami foto
2
Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Migdałowiec z wiśniami foto
3
Ciasto rozłożyć do dwóch dużych natłuszczonych i posypanych mąką blaszek.
Krok 3 - Migdałowiec z wiśniami foto
4
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać szklankę cukru. Ubijać, aż piana zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca.
Krok 4 - Migdałowiec z wiśniami foto
5
Pianę podzielić na dwie części, każdą rozłożyć na jednej części ciasta.
Krok 5 - Migdałowiec z wiśniami foto
6
Na pianie z białek rozsypać płatki migdałowe.
Krok 6 - Migdałowiec z wiśniami foto
7
Oba ciasta piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut każde. Upieczone ciasta dobrze ostudzić.
Krok 7 - Migdałowiec z wiśniami foto
8
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić.
Krok 8 - Migdałowiec z wiśniami foto
9
Na jednej części ciasta rozłożyć odsączone wiśnie.
Krok 9 - Migdałowiec z wiśniami foto
10
Zalać je tężejącymi galaretkami wiśniowymi, odłożyć do stężenia.
Krok 10 - Migdałowiec z wiśniami foto
11
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej Śmietan-fix.
Krok 11 - Migdałowiec z wiśniami foto
12
Do bitej śmietany dodać tężejącą galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
Krok 12 - Migdałowiec z wiśniami foto
13
Masę rozłożyć na wiśniach w galaretce wiśniowej. Przykryć drugą częścią ciasta. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 13 - Migdałowiec z wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 21.07.2016 09:15
Super ciasto:)
Aleksandra/Olcia 08.07.2016 10:20
mniam mniam
ben-ka 08.07.2016 09:42
Ależ apetyczne to ciasto zrobiłaś.
Iwusia 07.07.2016 22:10
uwielbiam takie ciasta
Renataj 07.07.2016 21:46
Wspaniałe apetyczne ciasto:)
Babeczka35 07.07.2016 21:41
Musi być pyszne.
mirosława4 07.07.2016 21:10
prezentuje się rewelacyjnie
Benita 07.07.2016 20:34
cóż za pyszności
IZABELA29 07.07.2016 19:53
Takie ciasta lubię
Krzysztof15 07.07.2016 19:43
palce lizac
Alex_M 07.07.2016 18:49
pyszne ciacho :)
Madzik239 07.07.2016 15:25
Prezentuje się znakomicie, z pewnością jest bardzo smaczny...
KORAL 07.07.2016 15:06
Pyszne ciasto :)
Bernadeta1 07.07.2016 14:51
na pewno pyszne ciasto
Konczi 07.07.2016 11:25
uwielbiam !!!! Porywam porcyjkę :)
gosia56 07.07.2016 11:22
zjadłabym kawalek do kawusi na pewno pyszne ciasto
Franciszek 07.07.2016 11:20
pyszne do kawy
Mniam 07.07.2016 10:45
Z chęcią zjadłabym parę kawałków tego pysznego ciasta :)
Futka 07.07.2016 10:45
Bajecznie smaczne ciasto :)
pestka 07.07.2016 10:38
pyszne ciasto
bietka 07.07.2016 10:18
mniam, poproszę kawałeczek : )
Wacław 07.07.2016 10:09
apetyczne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak