Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowiec z toffi bez pieczenia
Do półtorej szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajo i budyń. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepane jajo z mąkami. Stale mieszając gotujemy budyń. Do gorącej masy dodajemy kostkę margaryny i mieszamy, aż się rozpuści i połączy. Gdy przestygnie miksujemy ok 1 min. Na desce układamy herbatniki, wykładamy na nie zimny budyń,
znów przykrywamy ciastkami i smarujemy masą krówkową. Na karmel kładziemy kolejną porcję herbaników. Przygotowujemy śmietanę: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy w kąpieli wodnej ciągle mieszając, żeby nie zastygła. Śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru i łączymy z żelatyną.
Chwilę miksujemy i wykładamy na ciastka. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Chłodzimy.